Expertises

Aansprakelijk­heids­recht

Omdat u op 162 manieren kunt botsen

Aansprakelijkheidsrecht - Smit & De Hart Advocaten

Aansprakelijkheidsrecht is een essentieel aspect van juridische bescherming. Of u nu slachtoffer bent van een ongeval, letselschade heeft opgelopen, of betrokken bent bij een bedrijfsongeval, het vinden van de juiste juridische bijstand is cruciaal. Bij Smit & de Hart Advocaten zijn we toegewijd aan het beschermen van uw rechten. Lees verder en ontdek wat onze aansprakelijkheidsrecht en letselschade advocaten voor u kunnen betekenen.

Wat is aansprakelijkheid?

Aansprakelijkheid ontstaat wanneer een persoon of een entiteit verantwoordelijk wordt gehouden voor een bepaalde handeling of nalatigheid die schade heeft veroorzaakt aan een andere partij. Dit kan variëren van een medische fout tot een verkeersongeluk en zelfs tot het niet nakomen van een contractuele verplichting. Het vaststellen van aansprakelijkheid vereist een grondige analyse van de feiten en omstandigheden die hebben geleid tot de schade.

Soorten aansprakelijkheid

Er zijn talloze mogelijkheden om iemand aansprakelijk te stellen, maar ook om zelf aansprakelijk gesteld te worden. Hieronder leest u enkele veelvoorkomende voorbeelden:

  • Onrechtmatige handelingen: een persoon of een bedrijf kan aansprakelijk zijn als onrechtmatig wordt gehandeld. Dit kan het geval zijn bij een beroepsfout van bijvoorbeeld een arts, maar ook bij een verkeersongeluk of bij het plegen van een strafbaar feit. 
  • Niet nakomen van overeenkomst: aansprakelijkheid kan ook ontstaan wanneer een overeenkomst niet wordt nagekomen. Dit wordt ook wel wanprestatie genoemd. Tevens kan aansprakelijkheid ontstaan wanneer een overeenkomst wegens een tekortkoming wordt ontbonden.
  • Aansprakelijkheid van werkgever: hoewel dit juridisch binnen de bovenstaande onderwerpen valt, kan een werkgever ten slotte ook op verschillende wijzen aansprakelijk zijn, bijvoorbeeld bij een bedrijfsongeval.

Schadevergoeding

Aansprakelijkheid en schadevergoeding gaan altijd samen. Als de aansprakelijkheid vaststaat, dan moet schadevergoeding betaald worden. De hoogte van deze schade kan daarbij veel juridische discussie opleveren. Zo moet er een oorzakelijk verband zijn tussen de verkeerde handeling en de geleden schade. Ook mag de geleden schade niet te ver van de oorzaak verwijderd liggen. Daarnaast moet de benadeelde partij de schade zo veel als mogelijk beperken op grond van het aansprakelijkheidsrecht. Als iemand daaraan niet voldoet, dan zal de schadevergoeding verminderd worden.

Wat doet een aansprakelijkheidsrecht advocaat?

Een aansprakelijkheidsrecht advocaat of letselschade advocaat staat klaar om u te adviseren en te vertegenwoordigen in situaties waarin de vraag naar verantwoordelijkheid centraal staat. Bij Smit & de Hart Advocaten zijn we gespecialiseerd in het beoordelen van aansprakelijkheid en het beschermen van uw belangen. U kunt beroep doen op onze slachtoffer advocaten voor de volgende zaken:

Onze aansprakelijkheidsrecht advocaten

Wij hebben een team dat gespecialiseerd is op het gebied van het aansprakelijkheidsrecht. Of er nu sprake is van een beroepsfout van een arts, van een arbeidsongeval of van een niet correct nagekomen overeenkomst, het team van Smit & de Hart Advocaten staat u graag en deskundig bij wanneer sprake is van een geschil op het gebied van het aansprakelijkheidsrecht. Onze letselschade advocaten zijn ingeschreven bij de Raad voor de Rechtsbijstand en kunnen u uiteraard ook bijstaan op basis van door de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand (ofwel een toevoeging) wanneer u hiervoor in aanmerking komt.

Onze expertises

Bij Smit & de Hart zijn we gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht bijstand. Met meer dan 35 jaar ervaring streven wij naar het beschermen van rechten en het nastreven van gerechtigheid, zowel voor zakelijke kwesties als privé. Naast het bieden van juridische bijstand door onze letselschade en aansprakelijkheidsrecht advocaten, kunt u bij ons ook terecht voor andere expertisegebieden.

Neem contact op voor aansprakelijkheidsrecht bijstand

Deel deze pagina