Arbeidsrecht omvat de juridische verhoudingen tussen een werkgever en een werknemer. Denk aan regels omtrent het loon, de duur van de arbeidsovereenkomst, de opzegtermijn, non-actiefstelling, de zieke werknemer of het ontslag. U krijgt met arbeidsrecht te maken als er iets gebeurt in de relatie tussen de werkgever en werknemer. Dit kan het geval zijn bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst, maar ook wanneer – al dan niet in onderling overleg – besloten wordt om de overeenkomst te beëindigen.
Het belang van arbeidsrecht voor werknemers en werkgevers
Voor werknemers biedt arbeidsrecht bescherming tegen misbruik en discriminatie op de werkvloer. Het garandeert eerlijke beloning, passende arbeidsomstandigheden en procedures voor geschillenbeslechting. Werkgevers moeten op hun beurt voldoen aan de wettelijke eisen en ervoor zorgen dat zij hun werknemers rechtvaardig behandelen.
De rol van een arbeidsrecht advocaat
Een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht kan u bijstaan in alle aspecten van arbeidsgerelateerde juridische kwesties. Of het nu gaat om het opstellen van arbeidsovereenkomsten, het adviseren over ontslagprocedures, of het vertegenwoordigen van u in een geschil, een ervaren arbeidsrecht advocaat is van onschatbare waarde.
Deskundig advies bij werk gerelateerde geschillen
Werk gerelateerde zaken kunnen complex zijn en emotionele belasting met zich meebrengen. Een advocaat arbeidsrecht voorziet u hierin van objectief advies en strategisch inzicht om het conflict op een effectieve manier op te lossen. Door vroegtijdig juridisch advies in te winnen, kunt u kostbare fouten voorkomen en uw rechten beschermen.
Onze advocaten arbeidsrecht
Bij Smit & De Hart Advocaten hebben we een team van gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten die u kunnen helpen met al uw arbeidsrechtelijke vraagstukken. Onze advocaten hebben de afgelopen jaren zowel werkgevers als werknemers succesvol bijgestaan bij problemen binnen de arbeidsrelatie, alsook bij het voorkomen ervan. Wij adviseren en helpen u niet alleen bij het oplossen van arbeidsconflicten, maar ook bij het opstellen en controleren van documenten, zoals een arbeidsovereenkomst of een vaststellingsovereenkomst.
Wij zijn op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in het arbeidsrecht. Hierdoor kunnen we u in de meest uiteenlopende situaties van het juiste advies voorzien, met oog voor uw rechten en belangen. Onze arbeidsrecht advocaten behandelen zaken op betalende basis als door middel van gesubsidieerde rechtsbijstand (ofwel een toevoeging). Verder bieden wij ook bijstand op heel wat andere gebieden.
Arbeidsovereenkomst
Een arbeidsovereenkomst is een juridisch bindend document dat de rechten en verantwoordelijkheden van zowel de werkgever als de werknemer vastlegt. Bij het aangaan van een nieuwe arbeidsovereenkomst moet u op verschillende dingen letten. Wanneer er onduidelijke situaties of conflicten ontstaan, wordt hier vaak op teruggevallen. De arbeidsrecht advocaten van Smit & de Hart geven u deskundig advies over uw rechten en verplichtingen. Daarnaast kunnen wij u bijstaan bij de onderhandelingen daarover. Wilt u een arbeidsovereenkomst laten opstellen of uw aangeboden arbeidsovereenkomst controleren en/of laten bewerken? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.
Arbeidsrecht en ontslag
Heeft u te maken met ontslag, ontslag op staande voet, een ontslagaanvraag bij het UWV of een ontbindingsprocedure bij de kantonrechter? Of dreigt u met het voorgaande te maken te krijgen? Dan doet u er goed aan om onze arbeidsrecht advocaten te raadplegen. Wij bekijken graag of er mogelijkheden zijn om de negatieve gevolgen van het ontslag zoveel mogelijk te beperken.
Het beëindigen van de arbeidsovereenkomst
Er zijn verschillende manieren om de arbeidsovereenkomst tussen de werkgever en de werknemer te beëindigen. De wet schrijft (meestal) voor welke wijze van beëindiging in de gegeven situatie de juiste is.
- Ontslag wegens ziekte. Als er sprake is van ziekte, dan dient de werkgever na 104 weken arbeidsongeschiktheid het ontslag aan te vragen bij het UWV. De werkgever kan dit niet zomaar doen. Onze arbeidsrecht advocaten weten wat uw rechten en verplichtingen zijn en adviseren u over (betere) ontslagvoorwaarden.
- Ontslag wegens bedrijfseconomische problemen. Ook in geval van noodgedwongen ontslag wegens bedrijfseconomische problemen kan de werkgever het ontslag aanvragen bij het UWV. Dit is enkel mogelijk wanneer het bedrijf niet meer kan voldoen aan zijn financiële verplichtingen. Bij Smit & de Hart zoeken we graag voor u uit of het ontslag geldig is en staan we u bij tijdens de ontslagprocedure.
- Ontslag wegens disfunctioneren. Bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst wegens disfunctioneren kan de werkgever het ontslag bij de kantonrechter aanvragen. Disfunctioneren omvat situaties zoals te vaak te laat komen op het werk of de werkzaamheden niet naar behoren uitvoeren. In dit geval is het verstandig om u in een zo vroeg mogelijk stadium te laten bijstaan door onze arbeidsrecht advocaten
- Ontslag wegens arbeidsconflict. Wanneer er een arbeidsconflict gaande is, kan de werkgever het ontslag van de werknemer bij de kantonrechter aanvragen. De oplossing van een arbeidsconflict is in iedere zaak anders. Soms helpt het om met elkaar in gesprek te gaan, eventueel onder begeleiding van een mediator. Echter is een procedure bij de rechter soms onvermijdelijk. Onze ontslag advocaten nemen hierbij uw zorg uit handen.
- Ontslag op staande voet. Het kan zijn dat de werkgever zich genoodzaakt ziet de werknemer op staande voet te ontslaan. Vanaf dat moment is de werknemer ook niet langer in dienst van de werkgever. Omdat de werkgever het ontslag op staande voet niet vooraf heeft kunnen laten toetsen door een rechter, is het vaak de vraag of het ontslag wel of niet terecht is. U kunt dan het best een gespecialiseerd arbeidsrecht advocaat inschakelen, zodat deze kan bepalen of het ontslag op staande voet al dan niet aangevochten kan worden.
Vaststellingsovereenkomst
Een arbeidsovereenkomst hoeft niet altijd door een rechter of door een ontslagprocedure via het UWV beëindigd te worden. De werkgever en de werknemer kunnen er ook samen uit komen door een vaststellingsovereenkomst/beëindigingsovereenkomst te sluiten. Bij Smit & de Hart begeleiden en adviseren we u bij de onderhandelingen over de voorwaarden waaronder het dienstverband eindigt. Onze arbeidsrecht advocaten onderhandelen dagelijks over allerlei overeenkomsten, zoals transitievergoedingen of WW-/WIA-rechten en weten precies waar we op moeten letten.
Contact
Heeft u te maken met een arbeidsrechtelijke kwestie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor deskundig advies en bijstand. U kunt ons bereiken op het nummer 073 – 684 91 91 of per e-mail via info@smitendehart.nl. Onze arbeidsrecht advocaten staan voor u klaar om uw rechten te beschermen en u te helpen een passende oplossing te vinden voor uw juridische probleem.