Expertises

Consumenten­­­recht

U dacht een mooie Mini gekocht te hebben?

Consumentenrecht - Smit & De Hart Advocaten

Consumentenrecht en kooprecht

Consumenten hebben een betere wettelijke bescherming dan bedrijven, wanneer zij een product kopen of een dienst afnemen. Zolang het gekochte product of de geleverde dienst voldoet aan uw verwachtingen is er niets aan de hand. Maar wat als de verwachtingen niet gehaald worden? Wat zijn dan uw rechten en hoe snel moet u reageren?

Het consumentenrecht en het kooprecht zijn daarbij vrij complex. Er zijn veel mogelijkheden die ingeroepen kunnen worden door een consument. Zo kunnen de algemene voorwaarden in veel gevallen vernietigd worden. Bij een overeenkomst op afstand kan het herroepingsrecht worden uitgeoefend. Als de verkoper niet aan bepaalde vereisten heeft voldaan, wordt de termijn waarbinnen het herroepingsrecht kan worden uitgeoefend, tot maximaal twaalf maanden verlengd.

Indien de geleverde zaak of dienst gebreken vertoont, kunt u bijvoorbeeld herstel verlangen, vermindering van de koopprijs, of ontbinding van de overeenkomst. Het is daarbij zaak om snel te reageren. Als u langer dan twee maanden na ontdekking van een gebrek wacht, dan heeft u kans dat het recht om alsnog te klagen is komen te vervallen.

Op zoek naar een consumentenrecht advocaat?

Wij beschikken over veel kennis op het gebied van consumentenrecht en kooprecht. Ons team van advocaten staat u daarom graag en deskundig bij als u een consumentenrecht advocaat nodig heeft.

Wij helpen u buiten een procedure, maar staan u ook in een gerechtelijke procedure graag bij. De meeste overeenkomsten zijn ook buitengerechtelijk te ontbinden, al is het altijd de vraag of de tegenpartij de ontbinding accepteert. Een goede brief kan er in ieder geval voor zorgen dat het probleem snel is opgelost.

Wanneer een rechtszaak toch noodzakelijk is omdat de wederpartij bijvoorbeeld de koopsom niet wil terugbetalen, dan kunnen wij snel en nauwkeurig procederen, om zo uw gelijk bij de rechter af te dwingen.

Iedere consumentenrecht advocaat van ons kantoor staat ook op dit rechtsgebied ingeschreven bij de Raad voor de Rechtsbijstand en u kunt dan ook uiteraard eventueel bijgestaan worden op basis van door de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand (ofwel een toevoeging).

Verborgen gebrek auto

Veel mensen denken dat consumentenrecht vooral of uitsluitend ziet op de koop van nieuwe zaken. De sterke rechten van een consument zijn echter ook bij de koop van tweedehands zaken van toepassing. Bij een verborgen gebrek aan een auto heeft u als consument ook vrij sterke rechten. Het is daarvoor wel noodzakelijk dat een gebrek zich binnen zes maanden na de levering heeft geopenbaard. Als u een verborgen gebrek aan uw auto vindt, of aan een andere tweedehands of nieuwe zaak, dan is het dus zaak om in actie te komen. Aarzel daarom niet en neem contact met ons op.

Deel deze pagina