Veelgestelde vragen

Wat doet een letselschade advocaat?

Een letselschade advocaat houdt zich bezig met het verhalen van schade bij een ongeval op de veroorzaker ervan. Het proces bestaat uit twee fases. De eerste fase betreft het vestigen van aansprakelijkheid. De tweede fase ziet op het berekenen en betalen van de schade.

De eerste fase, het vestigen van de aansprakelijkheid, is het meest juridische aspect van de zaak en vangt aan met aansprakelijkstelling van de veroorzaker. Wanneer de aansprakelijkheid niet door de wederpartij geaccepteerd wordt, dan zal deze door de rechter vastgesteld dienen te worden. Er zal dan niet alleen moeten worden aangetoond dat de ander het incident veroorzaakt heeft, maar ook dat de gedraging toerekenbaar is aan de veroorzaker, en dat hierdoor ook de gestelde schade is veroorzaakt. Dit kan soms een relatief lange juridische procedure opleveren.

Wanneer de schade geaccepteerd is of door de rechter is vastgesteld, dan dient de schade berekend te worden. Het berekenen van alle schade, waaronder ook toekomstige schade, is vaak een complex en tijdrovend proces. Ook zitten er veel onzekerheden aan de berekening verbonden, vooral met betrekking tot de toekomstige schade. Een letselschade advocaat stelt alle schade op in een zogenaamde schadestaat. Als hier discussie met de veroorzaker over ontstaat, kan wederom de rechter uitsluitsel geven. Dit betreft overigens vaak een kortere procedure.

Fouten of ongevallen kunnen zich in verschillende vormen voordoen. Een letselschade advocaat heeft vaak te maken met verkeersongevallen. Ook medische fouten of arbeidsongevallen komen vaak voor in de praktijk van een letselschade advocaat.

Deel deze pagina

Kantoor - Smit & De Hart Advocaten

Smit & De Hart Advocaten

Smit & De Hart Advocaten in Vught biedt u zowel zakelijk als privé rechtsbijstand door een advocaat. Ons kantoor is al 35 jaar huisadvocaat voor tal van ondernemers en particulieren.

Meer over ons