Veelgestelde vragen

Wat is scheiden van tafel en bed?

Scheiden van tafel en bed is een wettelijk proces waarbij u wel getrouwd blijft, maar waarbij u wel uw (beperkte) gemeenschap van goederen verdeelt. De rechter moet een dergelijke scheiding van tafel en bed uitspreken. Daarbij dient dan ook een ouderschapsplan gemaakt te worden indien u kinderen heeft en daarbij kunt u teven afspraken over partneralimentatie maken.

Scheiden van tafel en bed is dus wat anders en gaat verder dan gescheiden wonen. Bent u getrouwd en gaat u apart wonen? Dan scheidt u niet van tafel en bed en blijft uw huwelijk en uw gemeenschap van goederen derhalve gewoon bestaan.

Scheiden van tafel en bed is een wat verouderde wettelijke constructies. Mensen kiezen hiervoor nog wanneer een scheiding niet past bij het geloof, maar wanneer zij wel financieel los van elkaar willen zijn.

Scheiden van tafel en bed nadelen

Scheiden van tafel en bed kent ook enkele nadelen. Als u van tafel en bed gescheiden bent, dan kan de echtscheiding gedurende drie jaren niet definitief gemaakt worden. Dit houdt tevens in dat u dus gedurende deze drie jaar geen nieuw huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt aangaan. Daarnaast kan scheiding van tafel en bed emotioneel zwaar zijn. Er is sprake van een breuk met uw partner, maar u blijft officieel nog steeds getrouwd en kunt nog niet volledig onafhankelijk verdergaan met uw leven.

Deel deze pagina

Kantoor - Smit & De Hart Advocaten

Smit & De Hart Advocaten

Smit & De Hart Advocaten in Vught biedt u zowel zakelijk als privé rechtsbijstand door een advocaat. Ons kantoor is al 35 jaar huisadvocaat voor tal van ondernemers en particulieren.

Meer over ons