Veelgestelde vragen

Wat is verbinte­nissen­recht?

Het verbintenissenrecht is zeer omvangrijk. Verbintenissen zien vaak op overeenkomsten, maar kunnen ook ongewild ontstaan.

Bij een overeenkomst worden normaliter over en weer verbintenissen in het leven geroepen. Iemand koopt iets. De verkoper heeft een verbintenis tot levering van het gekochte en de koper heeft een verbintenis tot betaling van de koopprijs. Als iemand een dergelijke verbintenis niet nakomt is sprake van wanprestatie. Dan ontstaat weer een nieuwe verbintenis, namelijk de verbintenis tot betaling van schadevergoeding.

Voorbeelden van ongewilde verbintenissen zijn, een onrechtmatige daad of onverschuldigde betaling. Bij een onrechtmatige daad ontstaat een verbintenis tot betaling van schadevergoeding doordat iemand een fout heeft gemaakt, bijvoorbeeld door een ongeluk te veroorzaken of een bal door de ruit te schieten. Wanneer iemand per ongeluk aan de verkeerde betaalt ontstaat een verbintenis tot terugbetaling vanwege onverschuldigde betaling.

Er zijn naast bovenstaande voorbeelden nog vele andere manieren waarop verbintenissen tot stand kunnen komen. Wanneer iemand een verbintenis niet nakomt, kan de wederpartij nakoming via de rechter afdwingen.

Deel deze pagina

Kantoor - Smit & De Hart Advocaten

Smit & De Hart Advocaten

Smit & De Hart Advocaten in Vught biedt u zowel zakelijk als privé rechtsbijstand door een advocaat. Ons kantoor is al 35 jaar huisadvocaat voor tal van ondernemers en particulieren.

Meer over ons