Veelgestelde vragen

Wanneer heb ik recht op ontslag­vergoeding?

Als de werkgever het initiatief neemt de arbeidsovereenkomst met de werknemer te beëindigen, dan kan de werknemer bijna altijd aanspraak maken op een ontslagvergoeding. Het maakt daarbij niet uit of de werkgever al dan niet via de rechter of het UWV beëindigd wordt. Ook als het ontslag in onderling overleg tot stand komt, kunnen er afspraken gemaakt worden over de (hoogte van de) ontslagvergoeding.

De ontslagvergoeding bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte betreft de  transitievergoeding. De hoogte daarvan wordt berekend krachtens een wettelijke formule. Aan de andere kant heb je de billijke vergoeding. Deze wordt alleen toegekend in uitzonderlijke gevallen, namelijk wanneer er sprake als de werkgever een ernstig verwijt te maken valt. Voor de berekening van de hoogte van de billijke vergoeding bestaat geen wettelijke formule.

Ontslagvergoeding 2020

In 2020 is het recht op een ontslagvergoeding veranderd. Al vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst kan een werknemer aanspraak maken op een transitievergoeding. De transitievergoeding is overigens wel aan een maximum verbonden.

Deel deze pagina

Kantoor - Smit & De Hart Advocaten

Smit & De Hart Advocaten

Smit & De Hart Advocaten in Vught biedt u zowel zakelijk als privé rechtsbijstand door een advocaat. Ons kantoor is al 35 jaar huisadvocaat voor tal van ondernemers en particulieren.

Meer over ons