Veelgestelde vragen

Wat is een pro deo advocaat?

Pro deo betekent “voor god”. Een advocaat hoeft natuurlijk niet in god te geloven om zaken op basis van pro deo te doen, maar hij of zij moet een zaak dan wel voor niets willen doen. Een pro deo advocaat is een advocaat die bereid is om degelijke zaken te doen. Een pro deo advocaat kan doorgaans niet alleen pro deo zaken doen, omdat hij of zij anders geen geld verdient.

Heb ik recht op een advocaat pro deo?

Iemand heeft geen recht op een pro deo advocaat. In Nederland is het zo dat iemand met te weinig inkomen rechtsbijstand via de overheid kan krijgen. Een advocaat kan een zaak ook op basis van pro deo doen als iemand op papier te veel verdient, of wanneer de advocaat de eigen bijdrage niet eens in rekening wil brengen. Dit is met name het geval bij zaken waarbij een grondrecht of onrechtvaardigheid in het geding is.

Wanneer recht op pro deo advocaat?

Zoals gezegd is de bijstand van een pro deo advocaat een gunst van de betreffende advocaat en geen recht van de cliënt. Dit komt ook alleen in speciale, meestal schrijnende situaties voor.

Deel deze pagina

Kantoor - Smit & De Hart Advocaten

Smit & De Hart Advocaten

Smit & De Hart Advocaten in Vught biedt u zowel zakelijk als privé rechtsbijstand door een advocaat. Ons kantoor is al 35 jaar huisadvocaat voor tal van ondernemers en particulieren.

Meer over ons