Veelgestelde vragen

Wanneer is een advocaat verplicht?

Een advocaat is verplicht bij het voeren van sommige rechtszaken. Als u bij een rechtbank of gerechtshof een civiele rechtszaak heeft tegen een andere partij, dan is bijstand van een advocaat wettelijk verplicht.

Wanneer u bij de kantonrechter, de strafrechter of de bestuursrechter een rechtszaak heeft, dan is het niet verplicht een advocaat in de arm te nemen. Een advocaat in de arm nemen mag dan overigens wel, en de overheid of uw rechtsbijstandsverzekering moet hier dan ook dekking voor verlenen.

Waarom is een advocaat verplicht?

Een advocaat inschakelen is om verschillende redenen verplicht. Ten eerste moet een advocaat onnodige rechtszaken voorkomen. Daarnaast is het voeren van een rechtszaak kostbaar en moet de rechters dan ook correct en efficiënt geïnformeerd worden. Als een advocaat in dit soort gevallen niet verplicht zou zijn, dan zou het rechtssysteem overbelast kunnen worden. Daarom schrijft de wet in sommige gevallen voor dat bijstand van een advocaat verplicht is.

Deel deze pagina

Kantoor - Smit & De Hart Advocaten

Smit & De Hart Advocaten

Smit & De Hart Advocaten in Vught biedt u zowel zakelijk als privé rechtsbijstand door een advocaat. Ons kantoor is al 35 jaar huisadvocaat voor tal van ondernemers en particulieren.

Meer over ons