Veelgestelde vragen

Wat kan ik doen tegen geluids­overlast van de buren?

Geluidsoverlast van de buren is vanzelfsprekend zeer vervelend. Juist thuis wilt u immers ongestoord van uw vrije tijd genieten. Wanneer u geluidsoverlast ervaart van de buren is het allereerst vraag of deze overlast onrechtmatig is. De buren mogen namelijk wel enig geluid veroorzaken. Alleen als sprake is van geluidsoverlast die aan te merken is als onrechtmatige hinder kunt daartegen opkomen.

Bij geluidsoverlast van de buren is het zaak om snel juridische hulp in te schakelen en tevens om de geluidsoverlast vast te leggen, bijvoorbeeld door middel van geluidsopnames. Alleen met een volledig dossier maakt u een goede kans dat u geluidsoverlast kunt laten beëindigen via de rechter. De rechter kan namelijk de buren verbieden om verdere overlast te veroorzaken op straffe van een dwangsom als toch een bepaald geluidsniveau overschreden wordt.

Als u en uw buren huurder bent van dezelfde verhuurder, kunt u tevens bij uw verhuurder aankloppen. De verhuurder, meestal een woningcorporatie, moet in voorkomende gevallen namelijk optreden tegen geluidsoverlast van omwonenden.

Geluidsoverlast buren tijden

U en uw buren mogen op bepaalde tijden meer geluid veroorzaken dan op andere tijden. Op welke tijden dat is, hangt af van de Algemene Plaatselijke Verordening van uw gemeente.

U kunt bij geluidsoverlast daarom het beste contact opnemen met een advocaat. Deze kan u het beste adviseren over de toelaatbaarheid van de geluidsoverlast die u ervaart. Tevens kan een advocaat de mogelijkheden met u bespreken om de geluidsoverlast op te laten houden.

Overlast buren tuin

Ook in de tuin kunnen uw buren overlast veroorzaken. Denk daarbij aan spelende kinderen, een tuinfeest of een kippenhok of vogelvolière. Ook kan er sprake zijn van stankoverlast. Als deze overlast onrechtmatige hinder oplevert dan kunt u ook tegen hinder in de tuin opkomen.

Deel deze pagina

Kantoor - Smit & De Hart Advocaten

Smit & De Hart Advocaten

Smit & De Hart Advocaten in Vught biedt u zowel zakelijk als privé rechtsbijstand door een advocaat. Ons kantoor is al 35 jaar huisadvocaat voor tal van ondernemers en particulieren.

Meer over ons