Veelgestelde vragen

Wat mag een incasso­bureau niet doen?

In Nederland mag in principe iedereen een incassobrief namens een particulier of bedrijf versturen. Vaak wordt dit door deurwaarders of door advocaten gedaan, maar ook incassobureaus sturen namens schuldeisers incassobrieven. Een incassobureau is daarbij wel vaak wat goedkoper dan een deurwaarder of een advocaat, maar heeft minder bevoegdheden en vaak ook minder kennis in huis.

Een incassobureau mag bij vorderingen boven de € 25.000 in beginsel niet namens een bedrijf of particulier procederen. Een gerechtsdeurwaarder mag dit overigens ook niet. Voor een veroordeling van een dergelijk bedrag dient u zich altijd tot een advocaat te wenden die in dergelijke zaken een zogenaamd procesmonopolie heeft. Ook alleen een advocaat kan voor u een conservatoir, ofwel een bewarend beslag laten leggen via een verzoekschriftprocedure bij de voorzieningenrechter.

Een incassobureau kan ook niet overgaan tot een zogenaamd executoriaal beslag wanneer er inmiddels een veroordeling tot betaling is. Een dergelijk beslag kan alleen door de gerechtsdeurwaarder gelegd te worden.

Deel deze pagina

Kantoor - Smit & De Hart Advocaten

Smit & De Hart Advocaten

Smit & De Hart Advocaten in Vught biedt u zowel zakelijk als privé rechtsbijstand door een advocaat. Ons kantoor is al 35 jaar huisadvocaat voor tal van ondernemers en particulieren.

Meer over ons